thebrazilrainforest.blogg.se

Denna bloggen kommer handla om hur Brasiliens regnskog behandlas, om varför den skövlas och hur det förändrar miljön.

Källkritik

Kategori: Allmänt

http://www.dn.se/nyheter/varlden/skovlingen-av-brasiliens-regnskog-minskar

Dagens Nyheter är ett tidningsbolag som är tillför att skriva om grejer som har hänt. Deras syfte som jag tror är att dem vill ge världen en nyhet, för att få veta vad som händer. De skriver bara om händelsen och inte sina åsikter om vad dem tycker. De är oberoende för att de är tillför att berätta information och tar inget parti. Där av är det mycket folk som vill köpa och läsa den. Folk ser vad som är rätt och fel och man kan gå in på andra sidor och kolla informationen och då ser man vad som överväger.

http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/jordbruk--mat/jordbruk-i-syd/storskalig-sojaodling-ger-problem/

Naturskyddsföreningen är en förening som tar hand om naturen och är miljö vänliga. Syftet som de vill få fram i sina texter är att folk ska förstå hur illa naturen blir behandlad och att folk ska bli mer rättvisa mot miljön. Deras artiklar brukar oftast se ut som en fakta text och stycke indelat för att det ska vara lättre att läsare och mer intressant. Man kan lita på dem för att de är inblandade i all naturräddning och djur räddning och man ser och hör vad de gör för miljön och det hjälper. Det är många som lyssnar och läser om det och litar på det så då blir det att fler och fler tror på det. Man kan även kolla upp informationen på internet. Det folk inte vet är att texter kan vara en aning förvrängd för att det ska låta mer spännande så att folk ska få upp ögonen för det och skicka in pengar.

 

Fördjupning:

När vi kom hit var vi inte så insatta i situationen men nu när vi har läst mer om det och kollat andra fakta filmer börjar vi få mer vetskap om hur vi ska hantera detta och hur vi vill rädda regnskogen. Det har ganska mycket med växthus effekten att göra, men det är så över hela världen. Skövlingen har blivit en slags trend, det huggs ner träd på många ställen. Skövlingen minskade en del för ca fem år sedan men vid 2007 börjades det igen och det var mycket som gick åt. Skogsavverkningen brukar normalt sätt minska när länderna börjar bli rikare och mer industrialiserat. 

De hugger ner träden för att plantera soja bönor åt många olika länder. Brasilien hugger ner sin skog för att de vill känna pengar men de tänker inte på att de förstör miljön. Gaserna som sprids gör så att växter ruttnar, djur blir sjuka och orkar inte skaffa mat till sig själva och då svälter dem. Människor tål inte frukten och grönsakerna för all besprutning. Giften som de sprutar över sojabönorna är tillför att andra djur inte ska äta upp det och det gör så att det växer snabbare och blir större. Soja bönor behöver man för t.ex kor som behöver det för att gödas för att de ska växa och för att det ska bli mycket kött, för att folk vill ha kött. I soja bönor finns det jätte mycket protein och det gör så att musklerna växer, vilket då är bättre än gräs för kossorna. De planterar just i regnskogen för att sojabönorna trivs i en fuktig miljö och även för att detta giftet de använder är förbjudet i andra länder, då gör dem det där för att det inte finns någon lag för det. 

Detta påverkar människorna på ett negativt sätt, folk kan inte säga ifrån för att deras åsikter räknas inte. Folket får sjukdomar och kan få skador av giftet för att det kommer ut i vattnet och genom havsdjur, människorna får i sig tungmetaller och andra ämnen. Detta har inte bara drabbat miljön och hälsan utan också bönder för att det inte har råd att driva sitt jordbruk så de blir fattiga och då tvinas dem flyttas in till städerna för att få jobb och kunna försörja sig och sin familj. Det blir då ett problem när man skövlar för att djur har ingenstans att ta vägen.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: