thebrazilrainforest.blogg.se

Denna bloggen kommer handla om hur Brasiliens regnskog behandlas, om varför den skövlas och hur det förändrar miljön.

Närings Pyramid

Kategori: Allmänt

 

 

Nu är vi vid slutet

Kategori: Allmänt

Hej alla naturvänner.

Nu har vi kommit till slut punkten, det är snart dags för oss att åka hem igen. Det har varit en bra och lärorik tid här i Brasilien. I veckan har vi åkt runt i landet och intervjuat folk om vad de tycker om skövlingen. Det finns folk som tycker det är bra för att de vill ha mycket kött och det är förstås dem som inte tänker på naturen. Men majoriteten är att de vill ha en friskare natur, att djur ska ha ett fint hem och gott om frisk mat, soja bönorna är inte bra för någon så därför tycker vi att de ska försvinna.

 Om vi fick bli presidenter där för en dag så hade vi bestämt att giftet som sprutas ut över sojabönorna ska förbjudas och att man ska odla andra råvaror där det finns mark för det. Regnskogen tycker vi att den ska behållas som den är för att den ger ett bra klimat och den har så många olika intressanta arter. 

 Men om man slutar ge kossor sojabönor så förminskar korna och det finns så mycket av dem i världen så man kommer se en stor skillnad. Köttet bli mindre för att de växer inte lika mycket och blir stora, det påverkar köttälskare negativt för att köttpriset blir högre och då måste man betala mer, köttet blir mindre i affärer. Det kostar mer för att djuren växer inte och blir lika stora som förr och eftersom det är så pass många som vill ha kött så hade det tagit slut alldeles för snabbt, om man höjer priset så köper folk det inte lika ofta. Detta är då en fördel för vegetarianer för det blir inte en lika stor skillnad, men det som kan påverka negativt är att det kanske blir fler som köper vegetarisk mat, då höjs priset där med. 

 Jag Emilia är köttälskare och hade blivit ledsen och besviken. Det är klart man vi ha kött man har levt med att äta det i många år, men är man insatt i situationen så ser man det från en annan vinkel och då hade jag kunnat avstå från att äta så mycket. Bara man hade fått det någon gång i veckan, men mig hade det inte gjort något om man hade fått äta mer rotfrukter och grönsaker.

 Jag frågade Peter om vad han tyckte och han vill att världen ska äta lagom mycket kött, då frågade jag vad lagom var och det skulle vara 2-3 gånger i veckan. Flera har varit med på det, det hade blivit bättre eftersom så många som vi är i världen så hade det minskat med skövlingen tror vi.

 

Emilias egna lösningar:

Flera har varit med på det med att man hade kunnat äta kött 2-3 gånger i veckan, det hade blivit bättre eftersom så många som vi är i världen, så hade det minskat med skövlingen tror vi. De som bestämmer var vi ska skövla och de som gör det är så pengar beroende så att det måste tjäna pengar hela tiden. Nu när det är fler länder som blivit rikare som t.ex Kina och Indien så vill de också ha mer och mer kött, så dem köper in och då blir det så att man skövlar mer. Folket som köper kött tänker inte på regnskogen, hur mycket som förstörs, men hade de gjort det så kanske det hade kunnat förminska. Om man bara övertalat några i världen att minska köttätningen så hade nog flera hoppat på det tåget.

Vi vill inte att folket ska bli vegetarianer om det inte vill, för att även man är vegetarian så behöver man fortfarande proteinerna som finns i kött. De som förlorar sina jobb får antagligen börja odla igen, på egen mark. På så sätt tjänar man in pengar lite smått och efter ett tag så kanske man kan starta en egen industri. 

Kvinnor får ta det som krävs eller starta något eget. Men här om dagen så läste jag en artikel om mikrolån och det kan man ta, där får man 100 kr. Det är för de ska kunna öppna upp något litet och köpa in billiga saker och sälja det lite dyrare och då när de sålt det en aning dyrare så ger kvinnorna tillbaka pengarna och behåller det som blir över. Det företaget som ger ut mikrolån ger bara ut pengar till kvinnor för att de litar på dem än vad det gör på män. Det tror att män tänker på ett annorlunda sätt än vad kvinnor gör, för att de kanske tänker att man kan göra av pengarna på spel eller andra, de tänker att  kvinnor är mer tillför att ta hand om hushållet. Det man kan göra är att gå långsamt framåt och hoppas på det bästa, ibland kan man ta ett stort steg till nått bra, men man behöver även hålla i pengarna, så att man använder dem till något miljö vänligt och positiva saker.

 

 

Soja bönor

Kategori: Allmänt

Soja har gjort mer skada än nytta enligt Naturskyddsföreningen. Det finns soja i kött som vi äter, eftersom köttet vi äter var ett djur en gång och djurens mat var sojabönor, det äter dem för att växa och för att bli större.

Soja skadar folk, barn, och har förstört många regnskogar pga allt giftet som de får i sig genom vatten och fisk, alla de sorters metaller och gifter är inte människan byggd för där av får vi sjukdomar, växterna dör för att de tar upp giftet som sjunker ner i marken och det är en stor problem i vårt samhälle. Sojaodlarna sprider giftig gas så att sojabönorna inte ska förstöras och det giftet är inte bra för oss och det kan ge oss sjukdomar. Vi ger ut denna informationen för att vi vill ha hjälp med att rädda regnskogar och att folk ska tänka på vad de äter.

Källkritik

Kategori: Allmänt

http://www.dn.se/nyheter/varlden/skovlingen-av-brasiliens-regnskog-minskar

Dagens Nyheter är ett tidningsbolag som är tillför att skriva om grejer som har hänt. Deras syfte som jag tror är att dem vill ge världen en nyhet, för att få veta vad som händer. De skriver bara om händelsen och inte sina åsikter om vad dem tycker. De är oberoende för att de är tillför att berätta information och tar inget parti. Där av är det mycket folk som vill köpa och läsa den. Folk ser vad som är rätt och fel och man kan gå in på andra sidor och kolla informationen och då ser man vad som överväger.

http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/jordbruk--mat/jordbruk-i-syd/storskalig-sojaodling-ger-problem/

Naturskyddsföreningen är en förening som tar hand om naturen och är miljö vänliga. Syftet som de vill få fram i sina texter är att folk ska förstå hur illa naturen blir behandlad och att folk ska bli mer rättvisa mot miljön. Deras artiklar brukar oftast se ut som en fakta text och stycke indelat för att det ska vara lättre att läsare och mer intressant. Man kan lita på dem för att de är inblandade i all naturräddning och djur räddning och man ser och hör vad de gör för miljön och det hjälper. Det är många som lyssnar och läser om det och litar på det så då blir det att fler och fler tror på det. Man kan även kolla upp informationen på internet. Det folk inte vet är att texter kan vara en aning förvrängd för att det ska låta mer spännande så att folk ska få upp ögonen för det och skicka in pengar.

 

Fördjupning:

När vi kom hit var vi inte så insatta i situationen men nu när vi har läst mer om det och kollat andra fakta filmer börjar vi få mer vetskap om hur vi ska hantera detta och hur vi vill rädda regnskogen. Det har ganska mycket med växthus effekten att göra, men det är så över hela världen. Skövlingen har blivit en slags trend, det huggs ner träd på många ställen. Skövlingen minskade en del för ca fem år sedan men vid 2007 börjades det igen och det var mycket som gick åt. Skogsavverkningen brukar normalt sätt minska när länderna börjar bli rikare och mer industrialiserat. 

De hugger ner träden för att plantera soja bönor åt många olika länder. Brasilien hugger ner sin skog för att de vill känna pengar men de tänker inte på att de förstör miljön. Gaserna som sprids gör så att växter ruttnar, djur blir sjuka och orkar inte skaffa mat till sig själva och då svälter dem. Människor tål inte frukten och grönsakerna för all besprutning. Giften som de sprutar över sojabönorna är tillför att andra djur inte ska äta upp det och det gör så att det växer snabbare och blir större. Soja bönor behöver man för t.ex kor som behöver det för att gödas för att de ska växa och för att det ska bli mycket kött, för att folk vill ha kött. I soja bönor finns det jätte mycket protein och det gör så att musklerna växer, vilket då är bättre än gräs för kossorna. De planterar just i regnskogen för att sojabönorna trivs i en fuktig miljö och även för att detta giftet de använder är förbjudet i andra länder, då gör dem det där för att det inte finns någon lag för det. 

Detta påverkar människorna på ett negativt sätt, folk kan inte säga ifrån för att deras åsikter räknas inte. Folket får sjukdomar och kan få skador av giftet för att det kommer ut i vattnet och genom havsdjur, människorna får i sig tungmetaller och andra ämnen. Detta har inte bara drabbat miljön och hälsan utan också bönder för att det inte har råd att driva sitt jordbruk så de blir fattiga och då tvinas dem flyttas in till städerna för att få jobb och kunna försörja sig och sin familj. Det blir då ett problem när man skövlar för att djur har ingenstans att ta vägen.

 

Information för er som vill veta mer om Brasilien

Kategori: Allmänt

- Geografi - Var ligger området/landet? Världsdel, intill hav? Namnge större/viktiga städer, sjöar/floder, berg, öknar osv.. Visa gärna på en karta

Brasilien. Sydamerika. Ligger vid södra Atlanten. Patos, Mirim, Mangueira, Araruma. Amazon floden. Huvudstad Brasilia, Rio De Janeiro, Salvador.

 -Klimat  - Beskriv landets klimat, klimatzon  - på vilket sätt påverkar klimatet människorna och samhället?

I Amazonas är det en tropisk hetta och hög fuktighet, det regnar ofta på året. Högplatåerna utsetts för ofta för en svår torka efter som där är det hett och då är det ett torrare klimat. Det går att odla men på vissa ställen är det så varmt att det finns risk på at det torkar ut.

- Viktigaste abiotiska faktorer som påverkar landets natur. Fukt? Ljus? Temperatur? Vind? 

Hettan, det torra gör landet för varmt, folk och växter torkar ut och dör. Det är ljust land eftersom det ligger när ekvatorn och då har man inga årstider. 

 - Har landet årstider? Hur ser dessa ut? Hur påverkar dessa ekosystemet och samhället? 

De har inga årstider pga av att landet är nära ekvatorn. Men de har regn perioder vilket är väldigt ofta och det påverkar naturen på ett bra sätt, det gör så att det växer bättre, växter blir friskare och det blir mindre torka. Det blir även fuktig miljö. Djur får energi av vatten och maten blir mer näringsrik.

 - Natur/vegetation/djur (Typiska djur och växter, nationaldjur och nationalväxter? 

Vi hittar inget om national djur eller växter men det finns en djur art som bara finns i Sydamerika är Vampyrfladdermusen.

- Ekosystem. Hur ser ett typiskt ekosystem ut för landet? Beskriv minst ett ekosystem (gärna flera). Rita näringsvävar (använd rätt terminologi)

 -Naturtillgångar ( har landet någon naturtillgång? Utnyttjas den, på vilket sätt?

De har stora tillgångar till malm och mineraler. Ungefär två tredjedelar av jordens järnmalm sägs ligga i Carajásbergen utanför staden Belém i östra Amazonas. Järnmalm har en bra kvalitet. De bryter ner andra bra material några exempel är ädelstenar, koppar och guld.

 - Sociala förhållanden: Undersök landets Demografi (T.ex antal Invånare, medellivslängd, antal HIV-smittade, läs & skrivkunnighet etc..)  

I Brasilien finns det 196 655 014 invånare. Medel livslängden är 73 år.

Vi skulle hitta vad det var för snitt för HIV sjukdomen så hitta vi inget, antagligen är det för att det inte är så vanligt.

 -Politik: Vilket politiskt system (diktatur - demokrati, monarki republik) finns i landet? 

svar:  Brasilien är ett demokratisk land

- Religion: Beskriv kort vilken/vilka religioner som dominerar i landet?

Det står inget om religioner, men vi gick runt och frågade och de flesta är kristna.

 - Språk: Vilket språk talas i huvudsak i landet? 

Det pratar portugisiska, för att Brasilien koloniserades av Portugal.

 - Energikällor: Vilka är de viktigaste energikällorna i landet?

 Det är så klart vattenkraft, sol energi och vindkraftverk.

 

Vampyr fladdermus. 

Denna varelse finns bara i en världsdel, Sydamerika. Den kan bli upp till 95 mm. De kan väga upp till 50 gram och lever på däggdjurs blod. Där av namnet vampyr.

Mellan dess vingar är det mellan 35 - 45 cm.

Deras päls är rödbrun/gråbrun på ryggen och ljus på magens område. De kan gå och hoppa på marken jämfört med andra fladdermöss, de kan även klättra på väggar som spindlar.

När de behöver äta känner de av sitt byte med sin lukt.

De tar och gör hål i huden med sina vassa tänder sen suger dom ut blodet.

Deras bet är egentligen helt ofarliga för vuxna människor men dem kan lät sprida sjukdomar som rabies.

 

Välkommen till vår blogg

Kategori: Allmänt

Jag Petter och min partner Emilia är i Brasilien för att att försöka stoppa regnskogs skövlingen. 

Vi jobbar för naturskyddsföreningen och det innebär att vi åker runt i värden och hjälper att rädda naturen. 

I den hr bloggen kommer vi berätta om Brasilien och vad som händer där.

Vi hörs!

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt

Mitt första inlägg.